Registreer nu

Login

vraag toe te voegen

Inloggen om een vraag te stellen

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul je gebruikersnaam en e-mailadres in. Een nieuw wachtwoord zal je per E-mail ontvangen.

Niveaus van nadenken in poker

Ik poker nu al enkele jaren en soms vergeet ik dat concepten die voor mij erg triviaal lijken, voor niet poker spelers of voor beginnende pokeraars helemaal niet triviaal en logisch zijn. Ik realiseerde me dat weer, sinds mijn vader enkele weken begonnen is met pokeren. Daarom zal ik in dit artikel een basisconcept van poker beschrijven: de niveaus van nadenken. Hiermee refereer ik aan de diepte van nadenken tijdens het spelen van poker. Het begin met een simpel niveau 1 denken en gaat door tot het hoge niveau dat goede pokerspelers hebben.

Niveau 1 Nadenken

Niveau 1 betekent dat je alleen naar je eigen kaarten kijkt voor het nemen van een beslissing. Niveau 1 denkende spelers zullen als ze 72o hebben meteen folden. Als deze spelers pocket azen zien, zijn ze blij en zullen ze meteen raisen. Na de flop houden ze zich ook alleen bezig met hun eigen hand. Ze wegen de mogelijke kaarten van hun tegenstander niet mee in hun beslissing.

 

Niveau 2 Nadenken

Niveau 2 impliceert al dieper nadenken dan niveau 1. Niveau 2 nadenken houdt in dat je niet alleen je eigen kaarten meeneemt in je beslissingen, maar ook de mogelijke handen van je tegenstander(s). Stel dat er een K(oning) K 9 8 2 niet flush board ligt en je hebt zelf K7 en je tegenstander gaat all in. Een niveau 1 speler zal denken: “Hoera ik trips, ik call”. Een niveau 2 spelers zal denken: “Met welke handen gaat mijn tegenstander hier all in?”. Als de all in tegenstander erg tight is die alleen all in gaat met AK, KQ, K9, K8, K2, 99, 88 of 22, dan is folden de beste optie. Als de all in tegenstander een maniak is, die dit met 2 willekeurige kaarten kan doen, dan is callen winstgevend.

Niveau 3 Nadenken

Niveau 3 nadenken houdt in dat je eigen kaarten, de mogelijke kaarten van je tegenstander, maar ook je tegenstander’s perceptie van jou, meeneemt in je beslissing. Als je tegenstander je als een totale maniak ziet, zul je meer handen afbetaald krijgen dan als hij je ziet als een nit. Tegenstanders zullen ook gaan kijken wat je representeert en of dit overeenkomt met je inzet patroon. Tegenstanders zouden je kunnen bluffen als je niets “rept”, maar je zou hen ook terug kunnen bluffen als zij ook niets reppen. En dan kunnen handen ontstaan als deze:

Niveau Zillion Nadenken

Dit spel van ik weet dat jij weet dat ik weet dat jij weet kan door gaan tot de oneindigheid. Mijn ervaring op lage stakes is dat je je tegenstanders niet moet overschatten, omdat je ze anders teveel respect geeft. Als je hogere stakes speelt, speel je tegen tegenstanders die op een hoger niveau nadenken. Tijdens showdowns kun je veel informatie vergaren over het niveau van je tegenstanders en als ik showdowns zie, probeer ik te ontdekken wat een speler’s niveau van nadenken is, zodat ik er voordeel uit kan halen.